© 2023 Asociația Codex

Pentru Profesioniști

Profitul unei afaceri în industria alimentară este condiționat de calitatea produsului și de încrederea pe care consumatorii o au în unitatea care produce alimentul respectiv. Consumatorii trebuie sa fie absolut convinși că ceea ce produceți este sigur și igienic. Informațiile din această secțiune vă ajută să vă ridicați la nivelul așteptărilor clienților voștri.

Prezenta decizie stabileşte principiile comune aplicabile întregii legislaţii sectoriale pentru revizuirea sau reformarea legislaţiei respective. Decizia reprezintă, de asemenea, un cadru pentru legislaţia ulterioară de armonizare a condiţiilor de comercializare a produselor. Aceasta contribuie la creşterea încrederii consumatorilor şi la îmbunătăţirea liberei circulaţii a mărfurilor în Uniunea Europeană.

Produsele alimentare preambalate trebuie să respecte normele de etichetare, de prezentare şi de publicitate făcute în privinţa lor. Aceste norme sunt armonizate în cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a permite consumatorilor europeni să aleagă în cunoştinţă de cauză precum şi pentru a elimina obstacolele care pot împiedica libera circulaţie a produselor alimentare şi condiţiile de concurenţă inegale.

Principiul precauţiei permite o reacţie rapidă în faţa unui posibil pericol pentru sănătatea oamenilor, a animalelor sau a plantelor ori pentru protecţia mediului. În fapt, în cazul în care datele ştiinţifice nu permit o evaluare completă a riscurilor, se poate recurge la principiul precauţiei, de exemplu, pentru a împiedica distribuţia sau chiar pentru a retrage de pe piaţă produsele potenţial periculoase.

Cine spune că HACCP este o "aiureală birocratică" are dreptate. De când se implementează programele HACCP în România am avut zeci de experiențe în timpul inspecțiilor realizate. De fiecare dată când solicit programul HACCP toți se uită la mine de parcă sunt un monstru. După câteva discuții prin care încerc să par mai uman vine și refularea nervilor sub forma unei declarații de genul "dom'le asta este o tâmpenie, o grămadă de hârțoage, da noi mai avem timp de aiureala asta, am plătit o căruță de bani pe prostia asta și este total inutilă..." Surprinzător dar eu le dau dreptate. Și afirm și eu la fel: HACCP în România este o mare tâmpenie.

În contextul revizuirii legislaţiei privind igiena produselor alimentare („pachetul igienă”), regulamentul reorganizează controalele produselor alimentare şi ale hranei pentru animale, pentru a le integra în toate etapele de producţie şi în toate sectoarele. Regulamentul defineşte sarcinile care îi revin Uniunii Europene în materie de organizare a controalelor, precum şi dispoziţiile pe care trebuie să le respecte autorităţile naţionale responsabile cu realizarea acestor controale oficiale, inclusiv măsurile coercitive ce trebuie adoptate în caz de nerespectare a legislaţiei comunitare.

În contextul revizuirii legislaţiei referitoare la igiena produselor alimentare („pachetul igienă”), Uniunea Europeană instituie un cadru comunitar pentru controalele oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman şi stabileşte cerinţe specifice pentru carnea proaspătă, moluştele bivalve, lapte şi produsele lactate.

În contextul revizuirii legislaţiei privind igiena produselor alimentare („pachetul igienă”), regulamentul se axează pe definirea obiectivelor de atins în materie de siguranţă alimentară, lăsând operatorilor din sectorul alimentar responsabilitatea de a adopta măsurile de siguranţă necesare pentru a garanta inocuitatea alimentelor.

Acest regulament consolidează normele aplicabile în domeniul siguranţei alimentelor care circulă în cadrul pieţei interne UE. În fapt, acesta stabileşte un cadru de control şi monitorizare a producţiei, de prevenţie şi de gestionare a riscurilor. De asemenea, regulamentul instituie Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), ca punct de referinţă pentru controlul şi evaluarea ştiinţifică a alimentelor.

Contrar tuturor părerilor, aerul condiționat poate fi mult mai periculos pentru contaminarea alimentelor decât temperatura standard a camerei 16-19°C pentru timp limitat. Și am sa vă prezint de ce am ajuns la această concluzie.

Salmoneloza este cea mai comună infecție alimentară. De obicei, nu este cu consecințe devastatoare pentru sănătate dar este total incomodă prin simptomatologia digestivă, timpul pierdut prin WC și convalescența datorită deshidratării. Manifestările sunt violente după 12-27 ore de la ingerarea alimentului infectat, debutând cu crampe puternice, greață, diaree și febră. De obicei, mainifestările sunt "dramatice" și ne sperie serios. Tratamentul constă în primul rând în rehidratare, diareea producând o pierdere serioasă de lichide din organism care pot duce la complicații majore. În formele severe se recomandă antibioterapie. 

Într-o discuție am fost întrebat " ce poate păți un administrator de firmă dacă la restaurantul lui se întâmplă să apară o toxiinfecție alimentară?" Păi ce se întâmplă: reclamație, control, amendă și probabil plata daunelor către persoana cu afecțiune dacă se dovedește că reclamația este întemeiată. "Pai nu numai..." m-a completat cineva apropiat mie. " Conform noului Cod Penal art. 358 comercializarea de produse alterate, dacă sunt vătămătoare se pedepște cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani."

Load more stories