
- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Pentru Profesionisti
- Accesări: 2924
Epidemiile provocate prin consum de alimente cu Salmonella spp. provenind din oua, cu Listeria prin lactate, cele date de BSE (encefalopatie spongiforma bovina – „boala vacii nebune”), au generat la nivlul Uniuni Europene, incepand cu anii ’90 o schimbare a politicii legislative in domeniul producerii si comercializarii alimentelor. Astfel ca in 2000 a fost lansata Carta Alba a Sigurantei Alimentare.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Pentru Profesionisti
- Accesări: 2750
Orice produs alimentar destinat consumatorului final sau unitatilor de alimentatie publica, practic orice produs alimentar produs si comercializat trebuie sa fie etichetat conform Regulamentului (UE) nr. 1169 din 25 octombrie 2011.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Pentru Profesionisti
- Accesări: 2193
In scurta mea cariera in domeniul sigurantei alimentare am avut ocazia sa vad zeci de "experti" in domeniul HACCP. Fiecare interpreteaza dupa propria ureche conceptele de baza care stau la baza HACCP, sau care ar trebui sa stea la baza unor astfel de programe.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Pentru Profesionisti
- Accesări: 9050
Acest text are relevanta pentru programele HACCP, GMP si de siguranta a alimentelor in unitatile de procesare, prelucrare si comercializare carne. Puteti utiliza acest text fara drepturi de autor in propriile programe doar cu specificarea sursei, respectiv a www.codexalimentarius.ro. Textul nu are valoare de articol stiintific fiind destinat uzului general al personalului care lucreaza in aceste industrii, pentru programele de instruire periodice.

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Pentru Profesionisti
- Accesări: 3025
Peste 80% din micile si mediile afaceri de procesare a alimentelor, incalca legislatia privind sursele de alimente materie prima. Prin mici si medii afaceri a se intelege restaurantele, fast-foodurile, patiseriile, laboratoarele de cofetarie, etc. Cel mai raspandit raspuns la intrebarea „de unde va aprovizionati?” atunci cand sunt intrebati de inspectorii ce controleaza alimentul, este „de unde gasesc cu pretul cel mai mic”

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Pentru Profesionisti
- Accesări: 2731
Astazi am a avut o deziluzie. Pur si simplu am ramas cu gura cascata cand, cineva cu o unitate de industrie aliementara, mi-a raspuns la o intrebare banala: "Cum stiti sigur ca produsele dumneavoastra alimentare sunt sigure si igienice? Care sunt parametrii pe care ii urmariti pentru a dormi bine noaptea?" . Raspunsul a fost surprinzator in conditiile in care, respectiva persoana are o afacere in domeniul alimentelor de ani buni: "Pai fiecare angajat are fisa postului si stie ce trebuie sa faca si" nu am avut reclamatii pana acum" .

- Detalii
- By Dr. Iulian Vieru
- Pentru Profesionisti
- Accesări: 3038
Orice unitate din domeniul productiei, depozitarii sau comercializarii de alimente se poate confrunta oricand cu inspectii si controale ale autoritatilor competente. Aceste controale sunt reglementate de regulamente europene si ordine ale ANSVSA care pun in practica decizii si legislatia UE. De aceea cred ca este important pentru un operator economic sa cunoasca in general care este planul de control in domeniul igienei si sigurantei alimentului. Astfel, mai jos puteti analiza si voi liniile majore dupa care se ghideaza astfel de inspectii. Puteti uliliza acest plan pentru a pune la punct situatii mai putin conforme cu care va puteti confrunta in unitatea voastra.
