© 2023 Asociația Codex

Pentru Profesioniști

Profitul unei afaceri în industria alimentară este condiționat de calitatea produsului și de încrederea pe care consumatorii o au în unitatea care produce alimentul respectiv. Consumatorii trebuie sa fie absolut convinși că ceea ce produceți este sigur și igienic. Informațiile din această secțiune vă ajută să vă ridicați la nivelul așteptărilor clienților voștri.

Sunt mai multe variante de a avea un program HACCP. Unele mai simple, altele ceva mai complicate. Spre exemplu, puteți să îl copiați gratis de pe internet, puneți antetul dvs și îl prezentați organelor de control. Este o variantă simplă, ieftină și care nu vă ajută cu absolut nimic. Dacă sunteți „prieten" cu inspectorii, totul este ok. Dacă nu, poate vă veți „împrieteni". Dar asta nu înseamnă că veți avea un viitor strălucit în producția de alimente.

Este îngrozitor să citești într-un program HACCP că: „Dacă lotul respectiv (n.a:se refera la produse alimentare de catering) nu este acceptabil pentru consumator atunci se vor realiza următoarele activități: - reprocesarea sau procesare ulterioară în cadrul sau în afara unității pentru a se asigura ca pericolul pentru siguranța alimentului este redus la niveluri acceptabile...."

O nouă actualizare importantă a fost realizată pe siteul Codex Alimentarius. Am publicat textul Codex Alimentarius CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031 - CODUL DE PRACTICĂ INTERNAŢIONAL,  PRINCIPII GENERALE ALE IGIENEI ALIMENTARE.

Tehnologii desprinse parcă din filmele SF sunt pregătite de EFSA pentru a fi aplicate in industria alimentară pentru evaluarea riscurilor. Astfel se trece la o noua pradigmă în programele de igienă și siguranța alimentelor.

De la 22 aprilie va fi interzisă utilizarea aromei eter de rum în produsele alimentare în Uniunea Eropeana ca urmare a evaluarilor realizate de EFSA si publicate in 2017 prin care aceasta substanță are efect cancerigen și genotoxic.

În Regulamentul UE nr. 1169/11, există obligația de a indica cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente utilizate la prepararea produselor alimentare preambalate. Comisia Europeana și-a stabilit ca obiectiv, oferirea de orientări companiilor și autorităților naționale în ceea ce privește aplicarea principiului de declarare a cantității de ingrediente ( QUID ).

Majoritatea unităților din industria alimentară consideră programul de autocontrol o obligație impusă de „dsv-iști" care nu au ce face și îi controlează la așa ceva. Pe lângă aceasta, mai este și faptul că trebuie să plătească un astfel de program la tot felul de laboratoare, mai mult sau mai puțin impuse tot de ... Realitatea este însă alta.

Există o multitudine de autorități care eliberează autorizații, avize, înregistrări și multe altele similare, necesare, obligatorii sau nu, pentru a-ți desfășura legal activitatea în România. Fiecare e mai competentă ca alta sau mai importantă...că doar așa este la noi.. Una dintre aceste autorizații este cea emisă de DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). Din păcate, sau din fericire, depinde de multe aspecte, documentul emis de DSVSA este singurul care vă dă dreptul să produceți sau să comericalizați alimente. ATENȚIE: tot ce înseamnă alimente, nu numai cele care provin de la animale.

Obligația înregistrării/autorizării revine tuturor operatorilor din industria alimentară înainte de a începe activitatea propriu-zisă. Pentru a autoriza sau înregistra o unitate specifică pentru industria alimentară este necesar să urmați procedura DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) din județul/Municipiul București unde veți desfășura activitatea respectivă.

Principiile de siguranță a alimentelor ar trebui să garanteze punerea pe piață de alimente sigure. Dar, hazardul nu poate fi eliminat în totalitate din viața noastră. Astfel, singurul mod prin care pot fi protejați consumatorii de efectele nocive care pot apărea în urmă existenței pe piață a unor produse alimentare contaminate este trasabilitatea. 

codexalimentarius.ro - depozitare

În producția de alimente, depozitele sunt poate cele mai importante elemente ale fluxului tehnologic. În primul rând, un depozit bine proiectat și pus acolo unde trebuie înseamnă timp câștigat prin manipularea corectă a mărfii. În al doilea rând, dacă este realizat astfel încât să păstreze alimentele perfecte în termenul de valabilitate aceasta înseamnă iar, costuri de producție mici prin evitarea pierderilor, dar și prin realizarea unei producții de calitate, prin utilizarea materiei prime de calitate. Așa că, înainte de a proiecta un flux tehnologic gândiți-vă serios la toate spațiile de depozitare, rolul lor, poziția, funcționalul, dotarea și nu în ultimul rând monitorizarea și alarmarea. Veți avea numai de câștigat.

Load more stories