© 2023 Asociația Codex

CODUL DE PRACTICĂ INTERNAŢIONAL, RECOMANDAT PRINCIPII GENERALE ALE IGIENEI ALIMENTARE CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031

Producţia primară

Obiective:

Producţia primară trebuie să fie dezvoltată astfel încât să garanteze că alimentele vor fi sigure şi sunt sănătoase pentru consum. Dacă este necesar, se vor include:

· evitarea utilizării unor amplasamente unde mediul înconjurător dăunează siguranţei alimentelor;

· controlarea agenţilor de contaminare, a animalelor dăunătoare şi a bolilor animalelor şi plantelor, astfel încât să se stabilească faptul că acestea nu reprezintă o ameninţare pentru siguranţa alimentelor;

· adoptarea unor practici şi măsuri pentru a se asigura că mâncarea este produsă în condiţii corespunzătoare de igienă.

Motivaţie:

Reducerea posibilităţii apariţiei unei reacţii accidentale care poate afecta negativ siguranţa alimentelor sau sănătatea acestora pentru consum, în cadrul altor etape ale procesului din industria alimentară.

3.1 Igiena mediului înconjurător

Trebuie luate în consideraţie posibilele surse de contaminare din mediul înconjurător. În mod special, producţia primară de alimente nu trebuie să se desfăşoare în prezenţa unor substanţe care le pot afecta negativ şi care ar conduce la atingerea unui nivel inacceptabil al acestor substanţe în alimentul respectiv.

3.2 Producerea surselor de alimente în condiţii de igienă

Posibilele efecte ale activităţilor primare de producţie asupra siguranţei şi a sănătăţii alimentelor trebuie luate în consideraţie la fiecare pas. În mod special, se va include identificarea oricăror puncte specifice ale acestor activităţi, acolo unde există o probabilitate mare de contaminare, şi se vor lua măsuri specifice pentru minimalizarea acelei probabilităţi. Abordarea bazată pe sistemul HACCP poate ajuta la luarea măsurilor corespunzătoare – a se vedea Sistemul de Analiză a Reacțiilor Accidentale şi Punctului Critic de Control (HACCP) şi a ghidului de aplicare a sistemului (Anexă). În măsura în care este posibil şi practicabil, producătorii trebuie să implementeze măsuri în următoarele scopuri:

  • controlul contaminării din aer, sol, apă, furaje, agenţi de fertilizare (inclusiv agenţi naturali de fertilizare), pesticide, medicamente de uz veterinar sau alţi agenţi utilizaţi în producţia primară;
  • controlul sănătăţii plantelor şi animalelor, pentru a nu reprezenta o ameninţare la sănătatea oamenilor, ca urmare a consumării alimentelor, şi pentru a nu afecta sănătatea produselor; şi
  • protejarea surselor de alimente împotriva contaminării cu fecale sau cu elemente de altă natură.

În mod special, trebuie să se aibă grijă la manipularea deşeurilor şi la depozitarea în mod corespunzător a substanţelor nocive. Programele implementate la ferme, care reuşesc să atingă obiective specifice în domeniul siguranţei alimentare, devin o parte importantă a producţiei primare şi trebuie încurajate.

3.3 Manipularea, depozitarea şi transportul

Se vor implementa proceduri pentru:

  • sortarea alimentelor şi a ingredientelor din alimente, în vederea separării materiei care în mod evident nu este corespunzătoare pentru consum;
  • îndepărtarea în mod igienic a materiilor respinse; şi
  • protejarea alimentelor şi ingredienţilor alimentari împotriva contaminării prin animale dăunătoare, prin agenţi de contaminare chimici, fizici sau microbiologici sau prin alte substanţe nesigure ce apar la manipulare, depozitare şi transport.

Se vor lua măsuri de precauţie pentru prevenirea, în măsura în care este rezonabil, a deteriorării şi a alterării alimentelor, prin luarea de măsuri corespunzătoare, ce pot include controlarea temperaturii, a umidităţii şi/sau prin controlarea altor factori.

3.4 Curăţarea, păstrarea şi igiena personală în faza producţiei primare

Se vor stabili facilităţi şi proceduri specifice pentru a se asigura următoarele aspecte:

  • ·orice curăţare sau păstrare necesară va fi efectuată în mod corespunzător; şi
  • se va păstra un nivel corespunzător al igienei personale.

Nici un comentariu